Filo Activitats Segon Trimestre Agusti

Páginas: 12 (2916 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2015








ACTIVITATS FILOSOFIA
2n TRIMESTRE











Montserrat Casamayor
2n Bat

Activitat I
Examen PAU Descartes
És per això, potser, que no conclourem malament aquí si diem que la física, l’astronomia, la medicina i totes les altres ciències que depenen de la consideració de les coses compostes són força dubtoses i incertes; però que l’aritmètica, la geometria, i les altres ciènciesd’aquesta natura de coses força simples i força generals, sense fer gaire problema sobre si són a la natura o no hi són, contenen alguna cosa certa i indubtable. Perquè, tant si vetllo com si dormo, dos i tres sempre sumaran cinc, i el quadrat no tindrà mai més de quatre costats; i no sembla pas possible que aquestes veritats tan aparents puguin ésser sospitoses d’alguna falsedat o incertesa.
RenéDescartes, Meditacions metafísiques, Meditació primera

Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
Descartes conclou la seva meditació sobre la veracitat dels somnis parlant de la validesa que podrien adquirir o no algunes de les ciències que hi ha. Finalment, tot i dubtar al principi, arriba a la conclusió de que tant dins el somnicom a la realitat, dos números sempre sumaran el mateix resultat i les formes geomètriques sempre tindran la mateixa composició.
Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) el significat que tenen en el text les expressions següents:
a) “tant si vetllo com si dormo”: tant si estic despert -en estat de vigília- o dormint -en estat oníric-.
b) “alguna falsedat o incertesa”:coneixement que no sigui veraç.
Expliqueu el sentit de la frase següent del text i les raons de René Descartes per a afirmar-la:
Perquè, tant si vetllo com si dormo, dos i tres sempre sumaran cinc, i el quadrat no tindrà mai més de quatre costats; i no sembla pas possible que aquestes veritats tan aparents puguin ésser sospitoses d’alguna falsedat o incertesa.
Descartes en aquesta afirmació es refereixque tant se val on es portin les ciències perquè sempre serà el seu resultat igual, tant en estat de vigília com en estat oníric. És a dir, una manera per demostrar la veracitat d'aquestes ciències és portar-les també als somnis i comprovar-les allà. Com que ha pogut demostrar això, no pot dubtar sobre els coneixements que li proporcionin aquestes ciències.
Compareu la concepció de l’ésser humà deDescartes amb una altra concepció de l’ésser humà que es pugui trobar en la història de la filosofia occidental.
Descartes entén a l'home amb un dualisme antropològic igual que Plató, però alhora tenen concepcions diferents d'aquest dualisme antropològic. Descartes entén que en l'home hi ha una divisió entre ànima i cos, però que aquestes dues, tot i ser diferents, estan unides gràcies a laglàndula pineal, ja que si no no aconseguiria d'entendre com és que hi ha circumstàncies de l'ànima que afecten al cos i també a l'inrevés. En canvi, Plató, té una concepció molt particular: el cos i l'ànima són dues coses molt diferents i que malauradament han hagut d'acabar anant juntes.
Activitat II
text 1, pàg. 173
Exposa de manera esquemàtica les idees principals d’aquest text.
Els punts mésimportants que exposa aquest text són els següents:
1. Descartes afirma que n'està segur que existeixen coneixements falsos i que ell els ha pres per veritables durant la seva infància.
2. Descartes arriba a la conclusió que després de molt esperar ha trobat el moment idoni, després d'haver-se procurat repòs en solitud, per descobrir la falsedat o la certesa de les seves antigues opinions.
3. Finalmentarriba a la conclusió que ha de començar descartant les opinions que ha formulat a través dels sentits, perquè afirma que els coneixements que provenen de l'experiència, com que venen a través dels sentits i tot i ser improbable que ens enganyin no tenim cap criteri per saber-ho, no són de fiar.
En què consisteix el projecte filosòfic cartesià exposat en el text?
El projecte filosòfic...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Activitats Segona Republica
  • Apunts Educació Fisica Segon Trimestre
  • Activitats
  • Activitats
  • Apunts història socials 4t d'ESO segon trimestre
  • trimestre
  • san agustian
  • Activitats nadal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS