Apunts història socials 4t d'ESO segon trimestre

Páginas: 27 (6744 palabras) Publicado: 3 de junio de 2015

Tema 4: L'època de l'imperialisme
Segona revolució industrial
A finals del s. XIX i principis del s. XX els països industrialitzats passen a una segona fase d'industrialització molt més potent i de molta més envergadura.
Aquesta època es caracteritza també per un creixement important de la població.
Noves fonts d'energia
A finals del s. XIX apareixeran noves formes d'energia que encara aras'utilitzen.
Al 1859 es comença a explotar el primer pou petrolífer als E.U.A. A partir d'aquí caldrà potenciar invents per aplicar aquesta energia. També en aquesta època s'aconsegueix controlar l'electricitat a través de generadors, turbines... També es començarà, en menor mesura, a aprofitar el gas natural, que molts casos es trobava conjuntament amb les bosses de petroli.
L'aparició d'aquestesnoves formes d'energia no suposa la desaparició immediata de les antigues formes d'energia.
Nous sectors industrials
A causa d'aquestes noves energies i de les noves tecnologies apareixeran també nous sectors industrials. Apareixen els següents sectors.
Indústria química: té molts subsectors (pintura, explosius, farmacèutic...).
Siderúrgia: ja existia però s'amplia amb nous metalls (alumini,níquel, coure...).
Indústria elèctrica: Philips.
Indústria alimentària: Nestlé.
Indústria cinematogràfica: Kodak.
Indústria automobilística: la casa Ford als E.U.A a principis de s. XX.
...
Noves formes de organització empresarial
A la revolució industrial les empreses creixen i per tant necessiten més capital. Això comporta uns sistemes diferents d'organització. HI ha les següents formesd'organització:
Monopoli: una empresa controla totalment la comercialització d'un producte. Ex: CAMPSA en gasolina.
Oligopoli: unes empreses controlen un sector. Ex: MITTAL i ... el sector del metall.
Càrtel: vàries empreses del mateix sector fan un acord per repartir-se la producció i preus per evitar la competència. Ex: droga.
Trust: és una fusió d'empreses del mateix sector per crear una sola empresa(MITTAL)
Hòlding: és una societat que controla el paquet majoritari d'accions d'empreses de diversos sectors. Ex: RUMASA: làctics, cacaolat, hotels, rayo vallecano, hotels...
Dúmping (pràctica empresarial): consisteix en vendre un producte a preu molt baix durant un temps amb la finalitat d'acaparar el mercat d'un país, un cop eliminada la competència apugen els preus.
En aquesta època hi haurà moltsempresaris que miraran de no dependre d'altres empreses (prèvies o posteriors al procés de producció). De tal manera que fins i tot no dependrà de capital bancari i crearà el seu propi banc. D'això se'n diu la concentració vertical. Ex: Tyssen.

Els grans estats fins 1914
Regne Unit
Era la primera potència mundial basada en la industrialització. Políticament havia tingut molta estabilitat pelllarg regnat de la reina Victòria (1837-1901). Es basava en un sistema parlamentari amb alternança de dos grans partits, el conservador i el liberal. La democràcia encara no s'havia implantat perquè el sufragi universal encara era masculí.
Tenen el domini colonial més gran del món en tots els continents (Canadà, Índia...) i sobre tot el domini de moltes illes. Per aquest motiu eren envejats pelspaïsos amb menys colònies, com ara Alemanya. Per contra els Alemanys estan superant els anglesos en industrialització. Un conflicte important era amb Irlanda que es vol independitzar d'ells.
França
Des de 1870, acabada la guerra franco-prussiana, s'inicia a França la III República en mig de una època conflictiva on es dona la comuna de Paris.
S'instaura un règim parlamentari no democràtic peròexperimentarà un gran creixement econòmic que es basarà en un extens domini colonial.
Alemanya
Des de 1870, acabada la guerra franco-prussiana, va començar el II Reich amb el Lideratge del canceller Otto Von Bismarck, aquest canceller (de ferro) va portar a Alemanya a una gran potència industrial, sobretot en siderúrgia, metal·lúrgia i química (important per la guerra).
El seu dèficit era que gairebé...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts història socials 4t d'ESO primer trimestre
  • Apunts Historia Primer Trimestre
  • Apunts Educació Fisica Segon Trimestre
  • socials tema 3 4t eso
  • APUNTS DE TECNOLOGIA 3r TRIMESTRE
  • Historia, 4T Eso
  • Apunts Educació Fisica Terser Trimestre
  • Apunts historia españa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS