Influència social

Páginas: 8 (1947 palabras) Publicado: 22 de enero de 2012
Les normes socials les podem definir com unes línies de conducta que regulen el comportament humà. En termes pràctics són un conjunt de regles que poden ser formals o explícites (escrites en normes, reglaments o lleis) o informals o implícites (no escrites, però que es compleixen per naturalesa). Sorgeixen de la mateixa societat definint el què està be i el què està malament, en base als valors iles creences. Van evolucionant i es van adaptant al llarg del temps en les diferents etapes de la història de la humanitat.

Les persones tendim a complir les normes socials implícites, per exemple en la manera de parlar, de vestir (no anar a la feina amb un pijama) etc.. perquè sinó correm el risc de no ser acceptats en un determinat grup o de ser-ne exclosos. I fonamentalment també lesexplícites, sobretot les normes penals o jurídiques que sinó es compleixen, les conseqüències que comporten no només tenen efecte en el reconeixement social sinó que poden acabar en sancions greus, per exemple anys de presó.

El context, la presió i moltes altres influències socials fan que a vegades actuem d’una determinada manera, en la pel·lícula “doce hombres sin piedad” podem veure diferentsaspectes del què representa la influència social en un context determinat i la manera de respondre de cada un d’ells.

La pel·lícula ens situa als Estats Units a finals dels anys cinquanta, en la representació d’un judici en el que es procesa un noi de divuit anys, per haver matat al seu pare. El jurat estàs format per 12 persones de diferents ideologies i classes socials, trobem que tots ells sónhomes ja que en aquella època la figura de la dona en un jurat popular americà era totalment nul·la. Amb el temps aquesta figura ha anat agafant protagonisme, però des la meva realitat, com a dona que sóc, encara ens queda molt per aconseguir l’equitat de gènere.

Al començament de la pel·lícula podem identificar una norma explícita en el moment on el jutge els hi deixa clar que la decisió delveredicte, decideixin el que decideixin, ha de ser per unanimitat. En aquest moment ja podem veure la reacció de cada un d’ells davant la responsabilitat que això representa, actituds d’indiferència, d’inseguretat, de concentració, de malhumor, que continuaran durant bona part de la deliberació. Quan entren a la sala assignada per poder deliberar, l’actitud que prenen és amistosa inclús algun d’ellsparla de coses personals (suposadament per trencar el gel), aquí identifiquem una norma implícita en el moment on es decideix ocupar el lloc al voltant de la taula per ordre de la numeració que té cada un d’ells i que tothom accepta. També podem apreciar com les persones s’identifiquen amb el rol que els hi ha tocat, com per exemple el del número 1 que té la funció de president i com a tal ésl’encarregat de la organització, de posar ordre quan cal i de les votacions.

S’acorda fer una primera votació a mà alçada, al comprovar que un d’ells (jurat número 8) no està d’acord amb la decisió dels altres membres del jurat, i que creu que l’acusat és innocent perquè té dubtes sobre la seva culpabilitat, decideixen que cada un d’ells exposarà la seva opinió per fer canviar la d’aquest. Elpresident proposa que es faci per ordre de numeració, quan es comencen i després de les

tres primeres intervencions, el jurat número 10 trenca la norma establerta intervenint, i sense fer cas de la recomanació del president de seguir mantenint l’ordre numèric, continua parlant i s’aixeca de la cadira, amb l’acceptació d’alguns membres del jurat (altres no estaven ni atents amb el què passava), finsque el president reclama l’ordre directament a aquestes persones, i algunes amb educació, d’altres amb silenci tornen a reemprendre el debat.

En aquesta primera deliberació, l’actitud amistosa del principi ja va canviant i podem apreciar la personalitat de cada un d’ells per la conducta que adopten, segons van exposant la seva opinió els altres. Com que no es posen d’acord, es demana una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Influencia Social
  • Influencia Social
  • INFLUENCIA SOCIAL
  • influencia social
  • Influencia social
  • Influencias Social
  • Influencia Social
  • influencias sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS