Des.Cognitiu & Motriu
Mòdul 06B1_ – Intervenció en el desenvolupament sensoperceptiul
UF1 – Intervenció en el desenvolupament sensperceptiu formativa
EAC1
(Curs 2010–11 2n semestre)
Enunciat
1. Respon si són verdaderes o falses les següents afirmacions (1 punt)
a) La percepció ens permet conèixer l’essència de l’objecte.
b) La gana, la son o la fam són sensacions exteroceptives.c) El llindar absolut és la capacitat que tenen els òrgans sensorials de detectar l'estímul més fort.
d) Segons la teoria reflectora el subjecte busca activament l’estímul.
e) El llindar diferencial fa referència a la distancia màxima que separa dos estímuls.
f) La teoria receptiva parteix de la implicació activa de l’individu en espera de ser estimulat.g) Gràcies a les sensacions propioceptives ens podem situar a l’espai.
h)La visió binocular és la coordinació de les dues imatges que no es perceben exactament igual causa de la localització diferent dels nostres ulls.
i) El manteniment de l'equilibri corporal es funció de l’oïda.
j) Quan més d’un sentit intervenen de manera conjunta davant dels estímuls ens estem referint a lainterrelació sensorial.
A
VERDADER
B
VERDADER
C
FALS
D
VERDADER
E
VERDADER
F
FALS
G
VERDADER
H
VERDADER
I
VERDADER
J
VERDADER
2. En Pol és un nen de 24 mesos. Està assegut a la catifa jugant. Davant de les següents situacions, digues quin tipus de model d’interrelació s’està produint ( simultani, desencadenant o inhibitori) (1 punt)
a) Estava mirant un conteperò acluco els ulls, ja que se sent el soroll de la porta de casa en tancar-se i algú que parla…..serà el pare?.
b) La veu de la mare s’apropa mentre em demana que m’aixequi per anar al bany…mama on ets?.
c) El sopar és a taula. Per l’oloreta que fa hem tingut sort, hi ha sopa de galets…quina gana!.
d) Ens hem canviat de casa. Acabo d’entrar a la meva habitació: que gran! A què olora?.e) Ara tinc tos i el pare em dóna un xarop que estarà dolentíssim. Quina pudor, quin color més lleig....ag!
f) Me’n vaig a dormir, que bé! La mare em cantarà la cançoneta que m’agrada...quin silenci, tanco els ulls i només l’escolto a ella.
A
DESENCADENANT
B
DESENCADENANT
C
DESENCADENANT
D
SIMULTANI
E
SIMULTANI
F
INHIBITORI
3. Necessites explicar als pares dela teva aula la importància de la detecció primerenca de la sordesa. (2 punts)
a) Explica’ls què és aquesta patologia i els tipus que podem trobar-ne.
La sordesa és una alteració produïda en l'òrgan auditiu o en la via auditiva.
Entre les alteracions més greus dels sentits de l'oïda trobaríem dos tipus:
Hipoacúsia: consisteix en la pèrdua d'audició unilateral o bilateral i es pot presentaramb diferents graus. Gràcies a les ajudes de protèsiques o audiòfons o amb l'ajuda logopèdica, qui ho pateix pot arribar a adquirir un llenguatge normal per la via auditiva.
Sordesa profunda: els infants que pateixen aquesta patologia, tenen una pèrdua auditiva tan gran que ni tan sols amb l'ajuda de sistemes d'amplificació poden adquirir un llenguatge oral per l'oïda. Possiblement també esrequereixi la via visual per tal de poder percebre la informació.
b) Quina intervenció faries si a la teva classe tinguessis un infant de 30 mesos sord?
Tot i que crec que es necessita la intervenció i atenció logopèdica i educativa especialitzada en l'escolaritat d'aquest infant sord ( com el treball individual amb un/a logopeda), intentaria fer activitats amb la classe, per tal de que aquestinfant tingués una mateixa interacció amb altres nens oients de la mateixa classe.
Es podrien fer activitats que li poguessin interessar com jocs, música, activitats amb el cos, pintura...Nombrar-ho tot, verbalitzar tot el que féssim, els objectes... fer sortides per facilitar un aprenentatge a través de l'experimentació i visualització.
4. Et fas càrrec de l’aula dels petits (4-12 mesos)...
Regístrate para leer el documento completo.