Catalunya En Temps Dels Grecs
Introducció
* A Catalunya, van ser els grecs els que van tenir una major importància. Van desembarcar a Empúries a principis del segle VI a.C., i méstard van fundar també la colònia de Rhode (Roses).
El contacte entre la població indígena i els colonitzadors va donar lloc al sorgiment de la cultura ibérica o íbers.
1.1. Els poblescolonitzadors
* Al llarg del I mil·leni a.C., una sèrie de pobles del Mediterrani oriental (fenicis, grecs i cartaginesos) van arribar a la Península Ibèrica, on van fundar factories comercials icolònies.
1.2. Els fenicis
* Entre els segles X i VIII a.C., els fenicis, provinents de l’actual Líban, van establir nombroses colònies al sud de la Península, com Gàdir (Cadis) i Malaca (Màlaga),des d’on comerciaven amb els indígenes, especialment amb el regne de Tartessos.
* Cap al segle VII a.C., van arribar a les costes de Catalunya, on van desenvolupar un profitós comerç.
*La zona de l’Ebre va ser la més freqüentada pels fenicis, que utilitzaven el riu per endinsar-se cap a l’interior. Intercanviaven vi i oli per metalls, sobretot coure i bronze.
1.3. Els cartaginesos* A partir del segle VI a.C., Cartago, una colònia fenícia que s’havia convertit en la gran potència marítima i comercial del Mediterrani occidental, va substituir els fenicis en la sevaexpansió.
1.4. Els grecs
* Els grecs, en la seva expansió pel Mediterrani, van arribar a la Península entre els segles VIII i VII a.C.
* Hi fundaren diverses colònies: Rhode, Empòrion,Heraclia, Hemeroskopeion… i van establir un comerç pròsper amb els pobles indígenes.
* A causa de la pressió cartaginesa en el sud peninsular, els grecs van centrar la seva activitat vers el nord,especialment a la colònia d’Empòrion: Aquesta colònia va esdevenir un enclavament comercial fonamental en el Mediterrani occidental i un focus d’influència per a tots els pobles indígenes del voltant....
Regístrate para leer el documento completo.