EL CAFÈ DE LA MARINA

Páginas: 11 (2530 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2014
EL CAFÈ DE LA MARINA

EL LÈXIC MARINER


1. Recolliu informació sobre els diferents ormeigs de pesca que s'esmenten a l'obra. Descriviu-los i dibuixeu-los, i expliqueu quin tipus de peix es pesca amb cadascuna d'aquests arts de pesca.

Artó: ormeig de pesca semblant al de la platja però de dimensions més petites. La diferència de l'art de platja és que es treballa des de la barca que elcala estant i quasi no toca el fons. Serveix per pescar peixos que neden entre dues aigües.

Encesa: acció de pescar de nit ja que utilitzen la llum de fanals elèctrics per enlluernar els peixos i així poder pescar-los. Abans, l'encesa era reservada sobretot a la pesca de sardines i seitons. Una vegada el peix era prop de la costa, atret per la barca que portava el llum, era pescat amb artsd'encalç tirats des de la costa.

Palangre: art de pescar en què pengen cordetes amb hams d'una corda principal. Aquesta corda principal es manté a la superfície mitjançant boies i del que pengen altres línies amb hams. És la tècnica més selectiva, ja que, depenent de l'esquer i la mida de l'ham utilitzat s'aconsegueix un tipus de pesca o altre.

Pesca amb ham: és la forma de pescar més artesanaque es coneix actualment, i també una de les més antigues. Segons el que es vol pescar es fa servir un determinat tipus d'ham, que va numerat depenent de la grandària. Les carnades que es fan servir normalment són l'avellarenc (un tipus de cargol), el gambosí (una gamba petita), la pota de calamar i el “meret de perot” (sobretot per pescar llobarro). Es pot pescar tot tipus de peix ja que hi hamoltes mides d'ham.

Pesca d'arrossegament: xarxa en forma de mitjó que es remolca des de l'embarcació, mantenint-la oberta, atrapant al seu interior tot allò que es troba. És la pesca menys selectiva que existeix i la més perjudicial per al fons marí.La pesca d’arrossegament feta a les fondàries mitjanes del mar atrapa peixos pelàgics com l’anxova, la tonyina i el verat; en canvi si s’arrossegamés al fons es pesca per exemple el bacallà, calamars, gambes i peixos de roca.

Sàgola: Es tracta d'una corda que passa per dins les anelles de la part inferior d'un ormeig o estri de pesca.

Tranyina: ormeig de pesca constituït per una xarxa de grans dimensions (més de 200m), de forma aproximadament rectangular, amb surada i ploms i unes anelles per les quals passa un cap que, enestirar-lo, converteix la xarxa en una bossa dins la qual resta empresonat el peix.


2. Indiqueu tots els noms de peixos que hi ha en l'obra i feu-ne una descripció i un dibuix amb l'ajut d'un diccionari i d'una enciclopèdia.

Anxova: també anomenat Seitó, és un peix prim i allargat de la família dels engràulids. Té un dors verd clar, els costats platejats i una mandíbula superior molt llarga.S'agrupa en bancs prop de la superfície del mar al voltant de les costes, aquest tipus de peix es troba a les zones on hi ha les aigües temperades o càlides d'arreu del món.

Bis: són peixos típicament gregaris i migradors de la família dels escòmbrids. Tenen un aspecte i hàbits de caràcter estacional, es distribueix pel Mediterrani i per tot l'Atlàntic tant l' oriental com l'occidental.

Boguet:boga petita de la família dels Espàrids. Fa uns trenta cinc centímetres de llargada, la seva coloració és una barreja de colors; el dors el té blavós, i el ventre argentat. Viu a les aigües més càlides del Mediterrani, de l'Atlàntic oriental i septentrional prop de les costes rocalloses.

Caua:pertany de la família dels centracàntids, els mascles poden assolir els vint-i-cinc, centímetres delongitud total i les femelles, vint-i-u. Tenen un color grisós al dors. Normalment es troba a l'Atlàntic, a la Mar Mediterrània, i al mar negre.

Clavellada:aquest peix és de la família dels Dasiàtids; els mascles d'aquesta espècie poden arribar a fer uns 220 centímetres de longitud total i poden arribar a pesar 300 quilos. És un peix que busca les aigües subtropicals, es troba a l'atlàntic, i a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cafe de la marina
  • cafe marina
  • Café de la Marina
  • El cafe de la marina
  • Cafe de la Marina
  • cafe de la marina
  • el cafè de la Marina
  • El Cafè de la Marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS