dossier 2n trimestre

Páginas: 12 (2795 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2015






















































ÍNDEX







LA DIVERSITAT




HISTORIA DE L’INTOLERANCIA




TOLERANCIA




PEL·LICULA (“Te doy mis ojos”)





















PROBLEMA ÈTIC : LA DIVERSITAT

En aquest apartat pretenem tractar la diversitat entesa coma un enriquiment enlloc d’un conflicte o refús.
En concret , pretenem parlar de la diferencia : la diversitat cultural ihumana.

L’ etnocentrisme és aquella teoria que defensa que la pròpia cultura ( religió, tradició, llengua...etc) es superior a la del altre que es vista coma inferior. Som els éssers humans etnocentrics per naturalesa ? O aquesta forma de refús de l’ altre es apresa, culturalment condicionada ?

Aquell que es d’ un altra raça, d’ una altra religió, el malalt mental , el que té una forma diferentde sexualitat, el que te un accent o una tara física, el “diferent”” en suma es refusat per la majoria . Som cadascú de nosaltres majoria ? O bé hem de tenir un criteri propi per avaluar cada persona , no pel seu aspecte exterior, la seva sexualitat o raça , sinó pel que lla es com a persona ?

Vivim en societats cada vegada més complexes i democràtiques. En aquest tipus de societats calrespectar la diferencia , salvaguardant la pròpia identitat. Sense respecte a l’ altre, tolerància, no hi ha democràcia possible. Ni convivència , sinó tan sols conflicte.

Racisme, xenofòbia, homofobia, sexisme... son algunes de les formes d’ exclusió social, de no acceptació de la diferencia . Cal convertir al que te una altra llegua, raça religió a la nostra ? Cal “curar” al que te una personalitat ouna sexualitat diferent a la majoria ? O cal acceptar aquesta diferencia i aprendre a conviure, això és a intercanviar experiències i valors, a dialogar.

Un lema del Consell d’ Europa proclamava “ Som diferents , som iguals”. La diversitat és un fet , i a més un fet segurament enriquidor. Per la simple operació de la reversibilitat , jo també soc “diferent” vers l’ altre .

Totes les personeshan de tenir els mateixos drets, la igualtat. Al mateix temps tota persona – si nosaltres ens en considerem- mereix ser respectada com a persona , com un ser igual a nosaltres i lliure, no subjugat o inferior a nosaltres . Per quin privilegi podríem fer-ho ? No seria una falta de dignitat pròpia , personal, fer-ho ? Aleshores...

DOCUMENT

“A l’ estat espanyol , són moltes les ciutats on s’atempta contra els gitanos i moltes les escoles on les Associacions de Pares s’ oposen al fet que nen gitanos o nens amb sida assisteixin a les mateixes aules que els seus fills.
Els exemples són inacabables . La intolerància sovint sota l’ aspecte de xenofòbia o racisme, de violència religiosa o interètnica , apareix pertot arreu, però sobretot allí on hi ha comunitats “impures”, és a dir,col·lectius no homogenis. Normalment, el grup majoritari pretén eliminar qualsevol tipus de diferència o discrepància. Ni les lleis de l’ ordenament jurídic dels països , ni la presència d ‘observadors internacionals , ni tan sols exèrcits dissuasius com els cascos blaus de l’ ONU poden, en la major part dels casos , fer-hi res. La intolerància és un dispositiu irracional , sovint violent idifícilment aturable : és al cor de les persones aparentment assenyades que només esdevenen fanàtiques per un estrany mecanisme d’ autodefensa. Els intolerants d’ avui no tenen necessàriament un aspecte sinistre ....”
( La borsa dels valors . La Tolerància , Xavier Antich)

ACTIVITATS.

1.- Tornem al llenguatge . El llenguatge pot ser alternativament discriminador o haver-hi una forma neutra opolíticament correcta . Et dono la següent llista i cercar el complementari . Fes una taula :
Gavatxó, estranger, xarnego, sud-americà, homosexual, marroquí, català ...
DISCRIMINADOR
POLITICAMENT CORRECTA
Gavatxó
Francès
Giri
Estranger
Xarnego
Immigrant
Sudaca
Sud-americà
Gay
Homosexual
Moru
Marroquí
Polacos
Català


Després d’ haver fet la taula reflexiona : què denoten les expressions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Filosofia 1r 2n trimestre
  • TREBALL BIOLOGIA 2n TRIMESTRE
  • 2N TRIMESTRE
  • FILOSOFIA 2N TRIMESTRE
  • Tercer trimestre 2n de BAT tot resumit d'economia d'empresa
  • Dossier GESO2 1er Trimestre Biologia
  • Resum d'obres d'història de l'art (2n trimestre de 2n de batxillerat)
  • DOSSIER

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS