un mite fals
La bellesa captiva, un conjunt d’obres de petit format que provenen del Museo Nacional del Prado. La mostra es concep com una aproximació concreta a lahistòria de l’art i, alhora, com un acostament a un fons museístic d’absoluta rellevància. Majoritàriament pintura i escultura, aquí les peces es despullen de la majestuositat i la grandesa per mostrar unabellesa precisament captiva i discreta, d’observació lenta.
Les 135 obres de l’exposició estan articulades en set apartats que recorren tot el període que va del segle XIV al segle XIX. Ja siguinquadres fets per a particulars, esbossos preparatoris, reduccions d’obres més grans o apunts al natural, les peces tracten els grans temes i tendències de la història de l’art: des de la devocióreligiosa fins a la inquietud de la naturalesa, passant pel món oriental, l’humanisme, la vida cortesana i la individualitat humana.
El petit format i el fet que no s’exhibeixin de manera habitual permetcrear una relació d’intimitat entre les obres i l’espectador. El Bosch, Rubens, Poussin, Jan Brueghel el Vell, Moro, Velázquez o Goya són alguns dels grans artistes que s’hi poden observar. De fet,és el primer cop que una selecció tan gran de la col·lecció del Museo Nacional del Prado es presenta fora d’aquest.
La mayor parte de la gente piensa que una obra de arte, aparte de ser de calidad eimaginativa, debe de tener unas grandes dimensiones para que sea una verdadera obra de arte. Cuando visitamos un museo, vemos como, generalmente, en torno a la obras de gran formato, la mayoría de lagente se amontona, es el centro de atención, y la obra ocupa casi siempre dentro del museo un lugar privilegiado. Es bien cierto que un cuadro o una escultura adquieren una majestuosidad que no tieneuna obra de dimensiones pequeñas, pero cuando nos acercamos a la obra de pequeño formato y la observamos con detenimiento aparecen ricos detalles que nos habían pasado desapercibidos en un primer...
Regístrate para leer el documento completo.