Tipus de Registres
En general, podem diferenciar dos grans grups, que al seu torn, integren altres registres com ara el col·loquial, el tècnic, el literari…Aquests són:
-REGISTRES FORMALS-REGISTRES NO FORMALS
REGISTRE COL·LOQUIAL
Es tracta del registre lingüístic més freqüent en les situacions comunicatives.
El canal acostuma a ser oral i el text s’elabora en el mateix moment de laparla.
El seu tema general i el seu caràcter espontani, determinen moltes de les característiques lèxiques, morfològiques o fonètiques.
REGISTRE COL·LOQUIAL
Tema quotidià
Canal oral
Propòsitinteractiu/subjectiu
Formalitat baixa
L’organització del text:
-Sintaxi: Ús de la coordinació o de la juxtaposició de les modalitats interrogativa i exclamativa. Hi ha recursos que posen de manifest lapoca elaboració sintàctica.
-Lèxic: S’utilitzen mots genèrics de sentit difús o indeterminats com per exemple fotre. Es fa ús de mots polisèmics, comparacions, frases fetes, presència de la ironia,exageracions, eufemismes...
-Fonètica: L’escassa depuració d’aquest registre col·loquial explica l’existència d’assimilacions (istiu, curanta...), dissimilacions (juriol, bora nit...) palatalitzacions(lliteratura...) metàtesis (gavinet) i supressions (tresa) o dubtes en la sonoritat (presió)
-Morfologia: El registre col·loquial tendeix a regularitzar alguns paradigmes verbals o adjectivals(sapiguer, llapissos...) i fa una simplificació pronominal, o una reducció fonètica de determinades combinacions.
Pel que fa a la intenció comunicativa: subjectivitat.
Respecte al grau de formalitat: úsde la segona persona (tu, vosaltres)
El registre familiar i el vulgar comparteixen una bona part de les característiques assenyalades per al registre col·loquial però en diferencien lleugerament elcamp lèxic.
El registre familiar recorre sovint a formes pròpies del llenguatge infantil per fer referència a determinades funcions fisiològiques, parts del cos, parentius...
El registre vulgar...
Regístrate para leer el documento completo.