Tema 55, teoria del arte
1. INTRODUCCIÓ
2. FUNCIÓ DE L’ART
2.1 Capacitat creativa en l'ésser humà
2.2 Condicionants en l’obra artística
2.3 L’estil
3. ANÀLISI I INTERPRETACIÓ DE L’OBRA ARTÍSTICA
3.1 Descripció de l'obra
3.2 Interpretació
3.2.1. Com ha estudiat la teoria de l’art elsdiferents estils artístics? O com ha evolucionat i quines tendències existeixen a l’hora d’estudiar l’art?
4. CONCLUSIÓ
5. BIBLIOGRAFIA
1. INTRODUCCIÓ
L’obra d’art com a expressió i dins d’un context cultural ha estat, durant tota la història, al servei de diferents poders: com a propaganda de l’Emperador, per adoctrinar i dominar als feligresos, per l’entretenimentde les classes altes, etc. Serà a partir del Goya privat i sobretot dels –ismes quan s’utilitzi l’art com arma crítica i reivindicativa.
No obstant, a l’actualitat tot és càlid però podríem dir que només és art això que els MEDIA decideixen que és art. També podríem argumentar que el temps i la història determinaran que és una obra d’art però tinguem en compte que tant el temps com la històriaestan construïts amb informació i documents que es troben als arxius dels MEDIA.
2. FUNCIÓ DE L’ART
El primer punt que hem de considerar és que l’home és l'únic ésser capaç de crear una obra d’art, no es limita a la mera imitació, és l’únic que té capacitat creativa, ben sigui per propiciar una bona caça (art rupestre del paleolític), per contribuir a la divinització o exaltació d’un sobirà(Egipte, Assíria, Roma...), per ensenyar una determinada doctrina a un poble (art paleocristià i romànic), per comerciar (a partir de la R.I., i el capitalisme l’art es convertirà en una mercaderia més), etc.
El segon punt o pregunta seria quins són els condicionants en l’obra artística?
Si citem noms com Miquel Àngel, Munch, Van Gogh o El Greco... tots estarem d’acord en la fortapersonalitat d’aquests autors i de com hi ha una influència mútua entre creador sobre l’obra i obra sobre l’autor.
Es podria explicar, per exemple, la realització de 900 pintures i uns 1.600 dibuixos en un període de només 10 anys (etapa de 1880-90) sense contemplar el possible trastorn bipolar de Van Gogh?
De la mateixa manera les circumstàncies històriques són un altre element condicionador de l’obrad’art, les diferents corrents filosòfiques, de pensament, els trets econòmics de cada època, etc marcaran la dinàmica de l’art, és a dir, l’obra d’art serà una expressió més i reflex de cada moment històric.
Però si l’art és el reflex d’una societat, aquesta també influeix en l’artista. El Partenon sempre tindrà a veure amb la democràcia ateniense del S. V aC, la mesquita de Còrdova ambl’evolució polític religiosa dels musulmans d’Al-Àndalus o el Guernica amb la Guerra Civil espanyola.
En resum, l’art és història, no només tècnica i és el llenguatge d’una època, no solament d’un home.
I per últim l’Estil. La forma està determinada per la matèria, la tècnica i la idea de l’autor, aspectes que al repetir-se durant un cert temps o dins de l’obra d’un autor determinen un estil. Perposar un exemple, els coneixements tècnics influeixen en l'aspecte d'una obra. Aquests coneixements poden ser patrimoni d'un artista o d'un taller o simplement d'una època. Així els venecians van utilitzar durant els S XV i XVI unes resines més suaus, en lloc de les dures usades pels flamencs i uns olis més depurats. Van arribar a evitar la necessitat de la taula, que com a suport de la pinturaresultava més pesada i rígida que la tela. A més a més la tela necessitava menys preparació que la taula i també va significar l'alliberació dels condicionaments tècnics artesans. La facilitat amb que el pintor podia disposar dels colors i de la tela va afavorir la difusió i trasllat de la pintura i també la promoció social del pintor. Apartats els procediments artesanals adquiria una major...
Regístrate para leer el documento completo.