Stalinismo
Sergi Salas Ferragut (40371937-z)
Anna Maria Garcia
Món Actual II
Juny del 2012
Índex
-Introducció pàg.3
-Els orígens de la URSS pàg.4
-Primers anys de comunisme (fins la mort de Lenin) pàg.4
-Stalinisme pàg.5
-Les col·lectivitzacions del camppàg.5
-Terra de Sang pàg.6
-Les deportacions ètniques del període 1937-1949 pàg.7
-Les purgues stalinistes pàg.8
-El Gulag pàg.9
-La fi de la URSS pàg.11
-Conclusions pàg.12
-Bibliografia pàg.13
Introducció
Desprès de la revolució a la Rússia tsarista l’any 1917 es vadesencadenar una guerra civil que va acabar amb l’arribada al poder l’any 1922 dels bolxevics, al capdavant dels quals hi havia Lenin. Aleshores es va implantar un nou règim polític comunista i de la fusió de diverses repúbliques ( República Socialista Federativa Soviètica de Rússia, República Federal Socialista Soviètica de Transcaucasia, República Socialista Soviètica de Ucraïna i la RepúblicaSocialista Soviètica de Bielorrússia) en va sorgir la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, anomenada en la seva forma abreujada URSS.
L’any 1924 el líder de la revolució Lenin mort prematurament, llavors dos individus es comencen a disputar la direcció del Partit Comunista i de la Unió Soviètica, Trotsky i Stalin, la balança es va decantar per el segon i aquell mateix any Stalin assoleix elpoder. Aquesta nova època que es va obrir l’any 1924 i que durarà fins la seva mort el 1953 es coneix com a “Stalinisme” un dels períodes més negres de la història. Durant els seu mandat Stalin va portar a terme tota una sèrie de polítiques encaminades a la ràpida industrialització del país centralitzant l’economia a més d’exercir una repressió política molt dura contra els seus opositors, o elsmatava o sinó els deportava als gulags , camps de concentració, situats a les zones més dures de la Unió Soviètica.
L’ Stalinisme va ser una època caracteritzada per la expropiació massiva i les col·lectivitzacions del camp que era en mans dels kulaks (pagesos soviètics), que van comportar un seguit de fams d’allò més dures a la zona coneguda com a “terra de sang” (Polònia, Bielorússia i Ucraïna)on van morir uns quants milions persones.
Desprès de la Segona Guerra Mundial la Unió Soviètica es va convertir en una de les dos noves potencies mundials juntament amb els Estats Units, es va obrir un conflicte entre elles anomenat Guerra Freda, que duraria fins a la fi de la URSS l’any 1991. Era també un enfrontament entre les dues ideologies polítiques imperants al món desprès de la guerra,com són el capitalisme i el comunisme.
Amb la mort d’ Stalin l’any 1953 va arribar al poder Kruschev el qual va denunciar els crims de l’ Stalinisme davant l’opinió pública internacional, es coneix com a govern del desgel. Aquest al seu torn va ser substituït per Bresnev que va viure la Guerra de Freda en la seva màxima expressió. Finalment l’últim president de la URSS va ser Gorbachov quemitjançant les polítiques de la perestroika i el glasnot per intentar reformar l’ estat soviètic sense èxit, fins que l’any 1991 la Unió Soviètica es va dissoldre donant lloc a la Federació Rusa que en va assumir els seus drets i obligacions. Per últim d’aquesta federació que va quedar es van anar independitzant tot un seguit de nacionalitats que havien integrat la URSS i que feia temps quereclamaven la seva autonomia, d’aquí van sorgir molts dels actuals estats de l’est d’Europa com Ucraïna, Bielorússia, Geòrgia, Azerbaidjan, Armènia, ...
Els orígens de la URSS
Abans de 1917 Rússia era un gran imperi governat tot ell pel tsar Nicolau II de la família Romanov sota un règim absolutista. Però la revolució iniciada el febrer de 1917, deguda a les penúries que patia el...
Regístrate para leer el documento completo.