Reformas Solon Atenas
La figura de Soló està datada entre el (639 -558 a. C aproximadament), quan Atenes estava immersa dins una greu crisis econòmica, política i social. Pertanyia a la família aristocràtica dels Medóntides, de fortuna mitjana dedicats principalment al comerç.
Tot el que coneixem sobre Soló és gràcies a al seva obra poètica o ala d'altres autors com Plutarc o Aristòtil.
El mateix Plutarc afirma que Soló arribà el poder l'any 594a.C quan fou anomenat arcont, gràcies a un esdeveniment de política exterior, la recuperació de Salamina on ell va dirigí la guerra i guanyà l'autoritat i el prestigi necessari. L'arcontat de Soló ve caracteritzat per una sèrie de reformes que abastaven tota la organització social que teniacom objectiu controlar el desordre civil producte de les lleis de Dracó i de la esclavitud per deutes de molts camperols
Primer de tot, va abolir la majoria d'aquestes lleis draconianes i va introduir una sèrie de reglaments anomenats seisakhteia, que van millorar les condicions en els camps d'hisenda i de propietat de terres.
En camp econòmic, Soló va impulsar el desenvolupament de lamanufactura i el comerç marítim a més d'unificar els sistemes de pes i mesura, juntament amb l'establiment d'un sistema monetari.
D'altre banda, en el aspecte social, Soló va anular els deutes dels camperols més pobres, va eximir als ciutadans d'impostos directes i decretà que tots els camperols esclavitzats per deutes fossin alliberats. A més intentar augmentar el número de propietaris de terresmitjançant l'abolició de les successions hereditàries que havien provocat una acumulació de latifundis en mans d'aristòcrates.
És important destacar que per primer cop les lleis van ser escrites, en aquest cas en cilindres de fusta (kyrbeis) i dipositades a l'Acròpolis.
En segon lloc i en el camp social, es produí la reforma més significativa, la reorganització de la jerarquia social, establintquatre classes basades en la capacitat econòmica de cada persona expressats en medimnes . Aquest sistema el van anomenar timocràtic , format pels pentakosimédimnoi, que ocupaven la posició superior i eren ciutadans que posseïen 500 medimnes. El grup que els seguia, eren els hippeis o cavallers , que eren els que posseïen més de 300 medimnes o podien permetre mantenir un cavall. A continuació, hihavia els zeugites amb més de 200 medimnes i en últim lloc els thetes, que eren els petits camperols i artesans amb ingressos inferiors a 200 medimnes.
Aquesta divisió a més, servia per distribuir les organitzacions militars entre els ciutadans que consistia en : el primer grup, els pentakosimédimnoi, havien de proporcionar tot tipus de subministrament durant la guerra; els hippeis prestaven elseu servei en la cavalleria; el tercer grup, els zeugites, formava la infanteria pesada, els hoplites i havien d'anar a la guerra amb l'armament complet, que obtenien amb els seus propis recursos i per últim els thetes s'encarregaven de la infanteria lleugera i de la flota.
Tot i això el punt més important d'aquesta reforma va ser que aquesta divisió determinava els drets polítics dels ciutadans,els pentakosimédimnoi i els hippeis tenien accés a totes les magistratures per tant, tenien plens drets polítics actius i passius, és a dir podien escollir i ser escollits per qualsevol òrgan del govern.
Els altres dos grups tenien drets limitats, els primers, els zeugites, no podien formar part ni de l'arcontat ni del Areòpag i els thetes només tenien accés a una assemblea popular i no podienser escollits per cap magistratura.
En tercer lloc, Soló va introduir nous òrgans de govern. Per impartir el poder judicial es va crear l' Aeròpag , un tribunal suprem que s'ocupava dels crims amb major importància format per aristòcrates i la Heliea que era tribunal de ciutadans escollits per sorteig. Per acbar, Soló creà la Bulé, formada per quatre-cents ciutadans , cent per classe social on...
Regístrate para leer el documento completo.