PAC1_organizació de centre escolar
Qüestions:
1. A cada estudiant li correspondrà un dels tres enfocaments d’anàlisi dels centres escolars (mòdul 1, apartat 2.5). La distribució la faràel consultor. El treball és individual, cada estudiant ha de desenvolupar en 1 pàgina com a màxim una síntesi de les principals característiques de l’enfocament que li hagi correspost.
Paradigma Interpretativo-simbòlic
Un dels corrents més significatius del camp de l’organització escolar a partir dels tipus de racionalitat d'Habermas és el paradigma Interpretativo-simbòlic.
Aquestparadigma es caracteritza per la reconceptualització i reconstrucció de la cultura per tal de fer-la més accessible a l’alumne. Te una perspectiva més dinàmica, global i fenomenològica. El coneixement és compartit fent una re-elaboració col•laborativa. Es promouen valors morals i ideals socials mitjançant la posada en pràctica de processos de millora. Te una visió constructivista de l’aprenentatge: elconeixement està organitzat per esquemes o conjunt de significats, no importa l’aprenentatge, sinó el procés i les interpretacions que fan d’aquests els protagonistes que l’han dut a terme. Aquests significats estan construïts i compartits per persones, les quals amb les seves relacions i interaccions donen lloc a un producte entès com a organització social. El desenvolupament te lloc amb lesexperiències que el medi ambient proporciona mitjançant el descobriment i l’implicació activa i reflexiva dels subjectes. Cada subjecte esdevé una realitat diferent amb les seves actituds, percepcions i expectatives. La filosofia que te al darrera és més aviat de tipus pràctic, on és més important un judici prudent que no pas unes regles establertes on està recolzat per el consens i la deliberació.La crítica que es fa al model és que és poc profunda i es queda només en la comprensió i interpretació, fet que és insuficient per tal de millorar, obvia l’estructura profunda de la realitat social i educativa, no te en compte que l’escola és reproductora de desigualtats socials i que expandeix les ideologies dominants de la societat. Els processos solen ser ambigus i incerts, fet que fa que els hiresti valor a l’anàlisi, a la resolució de problemes i a la pressa de decisions.
2. S’haurà de triar un dels elements proposats per Gairín com a trets característics dels centres educatius (apartat 2.2) i analitzar, en una pàgina com a màxim, la importància, el paper i el significat que té l’element triat en la interpretació de la realitat escolar que fa l’enfocament corresponent.
Lesinstitucions educatives travessen problemàtiques fonamentals que mai no s’han pogut solucionar i avui encara menys que mai, per exemple la legitimitat del poder educatiu públic en un camp de forces socials en procés de canvi o la problemàtica de les teories i dels mètodes educatius i la seva legitimitat i per últim la problemàtica del repartiment legítim del poder i de les responsabilitats enl’educació entre instàncies diferents, especialment l’escola i les famílies evidentment, però també entre els diferents nivells i components de la mateixa institució escolar.
Com menciona en Gairín, un dels trets característics dels centres educatius és la vulnerabilitat que presenta, ja que no només aquesta feblesa es deu a factors interns, sinó que també es dona a factors externs (la crisi de l’estatdel benestar, les polítiques d’igualtat, la davallada del creixement demogràfic i la massificació segons zones degut a moviments migratoris,la crisi de confiança vers l’escola, la manca de qualitat, l’impacte de les noves tecnologies, la transició de la vida escolar a la vida laboral, el malestar docent degut a la seva desqualificació, la burocratització dels sistemes educatius ...), són...
Regístrate para leer el documento completo.