La Plaça Del Diamant
La Barcelona de La plaça del Diamant
1. Indiqueu breument com apareixen aquests referents en la novel·la.
Carrer Gran de Gràcia
Plaça del Diamant
Carrer Montseny
Rambla de Prat
Cementiri de Sant Gervasi
Parc Güell
Jardinets de Gràcia (Jardins de Salvador Espriu)
Bar Monumental (C. Gran de Gràcia, 25)
Cinema Smart (C. Gran de Gràcia, cantonada C. Ros de Olano)Rambla de les Flors
Montjuïc
Carretera de l’Arrabassada
2. A més d’escenaris populars de la ciutat de Barcelona, Mercè Rodoreda incorpora a La plaça del Diamant espais i referents ciutadans que amb el temps han esdevingut ben emblemàtics de Barcelona, fins al punt que identifiquen la ciutat internacionalment.
a) Citeu almenys tres referents monumentals que s’esmenten a la novel·la i amb els qualss’identifica la ciutat de Barcelona.
b) Busqueu una imatge de cadascun d’aquests referents.
c) Quin arquitecte mundialment famós va idear aquestes obres monumentals?
d) Quina vinculació diu en Quimet que hi ha entre aquest arquitecte i el seu pare (p.21)?
3. La crítica també ha destacat la importància del passatge de la plaça de vendre, del capítol XIV (p. 75 i 76), com a espai especialmentlligat a les característiques del personatge central de la novel·la i a la visió personal que l’autora transmet de la Barcelona d’abans de la guerra. Llegiu aquest passatge i feu les activitats que hi ha a continuació.
a) Classifiqueu les sensacions que experimenta la protagonista en acostar-se a la plaça de vendre segons el sentit a què corresponguin.
Sentits | Sensacions |Olfacte Oïda Tacte Gust Vista | L’olor de carn, de peix, de flors i de verdures els crits de la plaça de vendre les empentes maneguins blaus olor de la plaça de vendre fetges molls de sang per dintre les tripaires tenien la cara blanca de cera olor de mar tripes humides aigua dolça a cada escata hi havia, petita que gairebé no es veia, la bombeta que penjava damunt de la panera de peix olor fada dela mort les espines a la ratlla de l’esquena com les punxes d’una gran flor les escórpores de cap gros, que semblaven acabades de pintar |
b) Quines parades apareixen descrites en aquest passatge?
c) Quin ambient es respira a la plaça de vendre? Imagineu-vos-la per un moment i feu-ne una descripció en un mínim de cinc línies.
8. Llegiu el fragment següent, que correspon al capítol XIX, icontesteu les preguntes que hi ha a continuació:
En Quimet em va dir que si volia sortir a treballar, era cosa meva, que ell, per la seva banda, miraria de fer anar endavant la cria de coloms. I que, venent coloms, ens faríem rics. Vaig anar a casa de la senyora Enriqueta a explicar l’entrevista amb els amos que havia de tenir. I, tot anant-hi, els carrers, que eren com sempre, em semblavenestrets. (p. 97)
a) Quin contrast hi ha entre els carrers tal com apareixen en aquest fragment i la visió que la narradora dóna de la plaça de vendre?
b) Al llarg de la novel·la, qui llegeix té una visió objectiva i realista de la ciutat? Per què? De què depèn?
7. TEMPS
A)TEMPS EXTERN. ÈPOCA HISTÒRICA (LA PLAÇA DEL DIAMANT, MEMÒRIA HISTÒRICA)
Evocació de la història de Catalunya
Llegiuaquest fragment i després contesteu les qüestions que hi ha a continuació. I tot anava així, amb maldecaps petits, fins que va venir la república i en Quimet se’m va engrescar i anava pels carrers cridant i fent voleiar una bandera que mai no vaig poder saber d’on l’havia treta. Encara em recordo d’aquell aire fresc, un aire, cada vegada que me’n recordo, que no l’he pogut sentir mai més. Mai més.Barrejat amb olor de fulla tendra i amb olor de poncella, un aire que va fugir, i tots els que després van venir mai més no van ser com l’aire aquell d’aquell dia que va fer un tall en la meva vida, perquè va ser amb abril i flors tancades que els meus maldecaps petits es
van començar a tornar maldecaps grossos. (p. 76)
a) La narradora explica els fets històrics o tan sols en fa una evocació...
Regístrate para leer el documento completo.