Crisis 29
* Esclavisme: (400ac-Sx)Els treballadors fan treballs forçosos per tirar endavant la economia,eres esclaus.
* Feudalisme:desprès del esclavisme apareix el feudalisme que dura 10 segles, en aquesta els nobles tiraven de la economia.
* Capitalisme:Amb aquest model econòmic es produeix la primera crisis ja que estem en un model jove que encara no se sap molt be com actuarquan hi ha crisis i les causes del perquè ha passat. Quan es va produir aquesta primeres crisis l’any 1929 més de la meitat de població que tenia EUA es va quedar sense treball.
BROKER: són persones que especulen en la borsa amb els diners d’altres persones perquè aquests li cedeixen i que actuen com intermediaris entre compradors i venedors usualment en la compra d’emissions.
BORSA:és unmercat continu, és a dir, que no tanca mai, tu pots comprar i vendre en qualsevol moment. En la borsa es compra els valors que són el que cotitzen les empreses aquestes,treballen i utilitzen accions. Les empreses poden comprar i vendre a qualsevol persona però sinó entens pots manar-li algú que ho faci. El mercat es un joc d’especulació ja que el que volen els compradors és comprar a un preu baix ivendre a un preu alt. A la borsa els falsos rumors i els rumors en si són molt abundants e importants ja que si comença haver rumors falsos sobre una empresa aquesta perd molts accionistes perquè la gent no confia i por arribar a tancar.
DECADA DELS 20:
Fi de la primera guerra mundial(1919)
Els europeus tenen ganes de posar-se a treballar, de gaudir de la vida, de no preocupar-se per laguerra- Una de les conseqüències de la 1 guerra mundial es que EUA va passar a ser la primera potencia mundial. Abans de la 1 guerra mundial Europa era la que dominava la economia i deixava els diners a altres països però canvien els papers i Europa passa a ser utora. Abans si tenies reserves d’or podries emetre paper moneda i nomes els països que tenien aquestes reserves tenien una bona activitateconòmica. EUA no te aquestes reserves llavors en vista que es ella la que presta els diners provoca la conferencia de Gènova(1922) ->GOLD EXCHAGE STANDAR per que la base d’un país no tingui que veure de l’or que tinguis sinó d’altres factors como el poder econòmic .Es comença a pensar que poden haveu-re altres formes de canvi que no siguin per l’or. Tot això fa que es senti forta i que laseva moneda sigui molt important. Comença una etapa que són els feliços 20, era una etapa que els americans pensaven que tocava gaudir i això va fer que n’hi hagués una eufòria econòmica en aquesta època que va produir que tothom es compres cotxes, que tothom estigues de festa…Es pensava que hi havia un creixement econòmic però en realitat es pot pensar que era el començament d’un desequilibrifuncional de la economia.
Matisacions:
* No hi ha un creixement de las industries tradicionals(ferro,siderúrgiques,carbó..)es queden estancades
* No creixen les inversions en l’agricultura, és a dir, no creixen els avenços necessaris per a produir més al camp
* Apareix l’amenaça de la superproducció ja que quan la gent té ja molts bens, ja no compren i en canvi les empreses continuenfabricant .El resultat de tot això es + atur degut a una recarga de productes en el mercat
* N’hi ha inflació, és a dir, la pujada continuada dels sous i els preus però els sous una mica més.
* Increment de la concentració industrial( trust) i això es molt perillós ja que si una empresa va malament tanquen les demés empreses.
* Augment de la productivitat i el consum
* S’inverteixmolt a la borsa .La borsa tenia pujades espectaculars i la gent pensava que era una forma fàcil de guanyar diners llavors els treballadors es jugaven una part dels seus salaris a la borsa per així guanyar-ne mes ja que hi havia molt optimisme. Per això els bancs et feien préstecs perquè l’economia hi anava bé i perquè la gent invertia en borsa.
La crisis del 29 és el fenomen econòmic mes...
Regístrate para leer el documento completo.