Comentari del text “el salt de la reina mora”
Estem davant d’una llegenda popular, ja que trobem una marca geogràfica (l’abisme o precipici) i, a més, és possible localitzar-la en l’espai i en eltemps. També es caracteritza per presentar fets verídics combinats amb fets llegendaris, com la marca de la petjada del cavall. En el transcurs de la història, s’esmenta el senyor Amat de Claramunt,comandant de les forces cristianes, però no es fa referència al rei dels moros, present en la història real, l’anomenat Valí.
El relat ens transporta en el moment que els cristians es disposen aassaltar el castell dels moros, però la protagonista, la reina mora, amb plena confiança en la inexpugnabilitat de la fortalesa, celebra una festa amb cortesans i gent notable. Tot i així, els enemicsaconsegueixen entrar i la reina decideix fugir amb el seu cavall. Finalment no té més opció que tirar-se pel precipici amb l’única alternativa de quedar presonera dels cristians.
Pel que fa al punt devista narratiu, ens trobem davant un text narrat en tercera persona i de tipus omniscient, on el narrador opina sobre els personatges, el que senten i el per què de les seves decisions. Així, gràcies alnarrador sabem que ella "estava seguríssima que el seu castell era inexpugnable" i que "La reina fou prou llesta per a muntar al seu cavall ". A més, també opina sobre la seva bellesa sense parió....
Regístrate para leer el documento completo.