badminton
Al segle XVII ja existia un joc similar al bàdminton. L'origen del bàdminton està en el “poona”, un joc indi exportat a Gran Bretanya en el segle XIX. Tot va començar quan l'any 1.873, en una reunió d'oficials celebrada en Bàdminton House, en un dia plujós, un dels oficials va proposar jugar amb raquetes de tennis en una sala del castell, utilitzant com a pilotes taps d'ampolles dexampany amb plomes incrustades. Quatre anys després es van publicar les primeres regles del joc, i l'any 1.893 es fundà la Bàdminton Association of England. Després de presentar-se vàries vegades com a esport d’exhibició, se'l va acceptar com a joc olímpic a les olimpíades de Barcelona, l'any 1992.
El bàdminton va arribar a la península l'any 60 , concretament a les ciutats de Coruña i Vigo. És,però, a partir de l'any 1982 quan, gràcies al Col·legi Oficial de Professors d'Educació Física, que comença a expandir-se per tot l'estat espanyol.
LA PISTA
EL PARTIT
Els partits poden ser individuals (masculí i femení), dobles (masculí i femení) o mixtos. Es disputen a dos jocs guanyats. En cas d'empat a 1-1, es disputa un tercer joc.
La modalitatmasculina (individual i dobles) és a 15 punts. Si s'arriba a un empat 14-14, el jugador que ha arribat primer pot optar, si vol, a un desempat de 2 punts.
La modalitat femenina (individual i dobles) i la modalitat dobles mixt, és a 11 punts. En cas d'empat a 10-10, la jugadora (o jugador) que hagi arribat abans té l'opció de desempatar a 2 punts.
Només anota punt el jugador que tenen el serveien el seu poder. En el cas contrari, només es produeix un canvi en el servei.
INDIVIDUALS
1.Jocs de sac i recepció:
Els jugadors han de sacar i rebre els volants des dels seus quadres de sac drets quan el servidor no ha guanyat cap punt o ha aconseguit un número de punts parells en el joc.
Els jugadors saquen i reben de esquerra si el servidor ha guanyat un número imparell de punts en el joc.2.Puntuació:
Si el servidor guanya la jugada sumarà un punt al seu marcador i sacarà un altre cop des del altre costat de la pista.
Si el receptor guanya la jugada sumarà un punt al seu marcador i començarà a sacar.
DOBLES
1.Zones de sac i recepció:
El jugador del costat del servidor sacarà des del quadre de sac dret al començament del joc o quan el costat servidor no ha puntuat o haguanyat un número de punts par en el joc.
El jugador del costat del servidor sacarà des del quadre esquerra quan el costat servidor ha guanyat un número de punts imparells en el joc.
El jugador del costat receptor que hagués sacat l’últim ha de quedar-se en el quadre de sac en el que s’havia quedat. El contrari amb el seu company.
El jugador situat en el quadre de sac diagonalment oposat al delservidor serà el receptor.
Els jugadors no canviaran els seus respectius quadres de sac fins que guanyin un punt tenint ells el servei.
El servei en qualsevol torn de sac ha de desenvolupar-se acord amb la puntuació del costat que serveix.
2.Ordre de joc i posició en la pista:
Després de tornar el servei, qualsevol jugador del costat servidor i qualsevol jugador del costat receptor pot tocar elvolant alternativament fins que el volant deixi d’estar en joc.
Després de tornar el servei, el jugador podrà tocar el volant desde qualsevol posició en el seu costat de la ret.
El receptor serà l’únic que podrà tornar el sac; si el volant toca al company del receptor, es considerarà falta i el costat servidor guanyarà el punt.
3.Puntuació i servei
Si el costat servidor guanya la jugada, rebràun punt. El servidor tornarà a servir però llavors des del quadre de sac contrari.
Si el costat receptor guanya la jugada, aconseguirà un punt. El costat receptor passarà llavors a ser el costat servidor.
TIPUS DE COPS
Cops alts: El mat, el clear i el drop són cops alts molt utilitzats durant els partits. El mat és un cop ofensiu. El clear s'utilitza tant en atac com en defensa; en el drop,...
Regístrate para leer el documento completo.