Orgull i prejudici (jane austen)

Páginas: 10 (2338 palabras) Publicado: 12 de enero de 2012
ORGULL I PREJUDICI (Jane Austen)
Orgull i prejudici és segurament la novel•la més coneguda de Jane Austen, i encara avui és un dels llibres més venuts al Regne Unit. A diferència d'altres obres del segle XIX, conserva tota la vigència, i figura a les llistes dels llibres més llegits, ja des del dia en què es va publicar per primera vegada.
El primer esborrany del que seria un clàssic de laliteratura anglesa va ser escrit a Steventon entre l'octubre de 1796 i l'agost de 1797, sota el títol de Primeres impressions, si bé no es va publicar fins el 28 de gener del 1813, ja amb el títol actual. Jane Austen va ocupar el període 1811-1812 a refer la novel•la, encara que, a part del títol, no se sap amb seguretat quines modificacions va rebre. Segons les memòries de la seva germanaCassandra, el títol Orgull i prejudici (en anglès, "Pride and prejudice") va ser inspirat per l'obra Cecilia, de Fanny Burney, on apareixen aquests mots.
La publicació de "l'estimat infant", segons les pròpies paraules de l'autora, va tenir un èxit immediat. Publicada en tres volums, al cap de sis mesos ja s'havia esgotat la primera edició de 1.500 exemplars i se n'estava imprimint una altra. Tot i això,la novel•la també va rebre crítiques, a causa de la seva manera irònica de satiritzar la societat de l'època. També se la va titllar de massa feminista, i la famosa escriptora Charlotte Brontë va considerar, segons una carta a G. H. Lewes, que era una obra avorrida i insubtancial, ja que no s'hi trobava "ni rastre d'una fisonomia brillant i vívida, ni natura, ni aire fresc, ni carenes blaves".Tot i aquestes crítiques, la majoria d'experts asseguren que Orgull i prejudici és la millor novel•la de Jane Austen, ja que combina tots els elements característics de l'autora: romanticisme, exactitud política i social, crítica i humor. A més, és una de les primeres comèdies romàntiques, i la frase que obre el primer capítol és una de les més famoses de la literatura anglesa: "és una veritatuniversalment coneguda que un home jove en possessió d'una bona fortuna ha de voler una esposa

Argument
L'acció està situada al segle XIX al comtat de Hertfordshire, Anglaterra. Allà viuen els Bennet, una família de mitjans força modestos que està composta pel senyor i la senyora Bennet, i les seves cinc filles: Jane, Elizabeth, Mary, Lydia i Kitty. La més gran aspiració de la senyora Bennet,personatge exagerat fins al punt de resultar còmic, és que totes cinc es casin amb homes de fortuna, ja que, com ella mateixa diu a la seva filla Elizabeth: "ja em diràs quina altra cosa pot ocupar els teus pensaments quan tens cinc filles!". Per això, quan el misteriós senyor Bingley lloga Netherfield, la casa veïna, la senyora Bennet el presenta immediatament a les seves filles durant un ball. Elsenyor Bingley es guanya amb rapidesa l'estima de tothom i molt especialment de Jane, ja que és atractiu, solter i, sobretot, ric. El millor amic del senyor Bingley, el senyor Darcy, també té aquestes qualitats, però a diferència del senyor Bingley, que és amable i complaent, ell és orgullós i estirat. O almenys això és el que pensa l'impulsiva Elizabeth, que se sent ofesa contra ell per culpa d'unscomentaris que despreciaven la seva bellesa. Així veiem com molt aviat, apareixen els dos components essencials de l'obra: l'orgull i els prejudicis.
A mesura que la trama avança, l'assenyada Jane i el gentil senyor Bingley, que tenen un caràcter molt semblant, es van enamorant l'un de l'altre, mentre que Elizabeth cada vegada detesta més el senyor Darcy. En canvi, coneix per accident un oficialanomenat Whickham que per ella encarna totes les virtuts. Wickham li explica que el senyor Darcy i ell es van criar a la mateixa casa, però que Darcy el va fer fora quan el seu pare va morir, i que ell es va veure obligat a guanyar-se la vida mentre que el senyor Darcy heretava totes les possessions familiars. Això fa que Elizabeth encara odiï més el senyor Darcy.
Mentrestant, tothom està...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Monografía, Orgullo y Prejuicio de Austen Jane
  • Análisis Del Libro "Orgullo Y Prejuicio" De La Autora Jane Austen
  • Austen jane,orgullo y prejuicio
  • Orgullo y prejuicio de jane austen
  • Orgull i Prejudici
  • Jane Austen
  • jane austen
  • jane austen

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS