Metodologia ciencias sociales

Páginas: 5 (1030 palabras) Publicado: 3 de julio de 2011
Què vol dir explicar en ciències socials?

Entenem la ciències com les eines que ens intenten explicar els fenòmens que es donen a la realitat (fenòmens naturals, físics, socials…) Les explicacions han de generar un coneixement objectiu i verificable; el mètode científic és l’eina bàsica de la ciència, doncs a través d’una hipòtesis ha de derivar a una predicció, i així intentar explicar elperquè. Les ciències socials però no són tant fortes com els naturals i per això molts cops se’n dubta d’elles, però hi han varis mètodes que ens ajuden a explicar el perquè succeeixen aquests esdeveniments en aspectes socials. La metodologia en les CC.SS ha de trobar relacions causals prou significatives que ens permetin entendre la relació existent entre el fenomen (explanandum) que vulguemestudiar. Hi ha varies metodologies per l’explicació en ciències socials: explicació estadística, lleis de cobertura i l’explicació per mecanismes causals.

Explicació per variables (o estadística):
L’explicació per variables tracta un fenomen en concret, per exemple, el fenomen del fracàs escolar a la ciutat de Sabadell, prendrà un punt central entre les demandes de teoria i les demandesestadístiques; primer de tot tractarà a través d’aquest mètode, de preguntar quines causes són les possibles perquè es doni aquest fenomen i va creuant variables que puguin tenir una influència prou significativa sobre el fenomen de fracàs escolar, alhora que es creuen, seleccionem les que ens serveixen i eliminem l’espúria, que són aquelles relacions que no ens servirien. L’espúria és un problema enl’explicació estadística, ja que potser una relació estadística ens resulta causal, però resulta que és un error.
Però hem de tenir en compte que les ciències socials son molt variables ja que la influència del espai temps en elles es molt gran, les caixes negres separen la causa del efecte en aquest espai temps, per tant necessiten d’uns models teòrics per enganxar l’espai temps, que ens permetranexplicar el procés causal.

Perquè la explicació estadística tingui molt pes, la relació entre les dues variables, diguem-li X i Y, no pot desaparèixer quan es té en compte qualsevol factor antecedent i per tan l’anomenarem una relació causal, però realment l’explicació estadística és molt dèbil i per això rep crítiques, com que “los anàlisis estadístico son cruciales para contrastar empíricamente lavalidez de nuestras explicaciones o para establecer el explananda, pero no pueden ser la explicación en sí misma”(Achen 1982:7-8) Així que podem dir que l’explicació per variables no deixa de ser una eina per fonamentar el recolzament d’una explicació, per tant no té un pes suficientment important com per considerar-la un mètode molt fort en l’explicació en CC.SS.

Explicació basada en lleis decobertura:
Bastat en fenòmens de lleis, diem que l’explicació per lleis de cobertura no són massa útils en les CC.SS. Basada en un “positivisme” defensa l’existència de proposicions generals del tipus: si A aleshores B, fonamentat en una llei general, vaja. Per això no ajuda massa en l’explicació en CC.SS ja que no es basa en microfundaments, accions i interaccions que hi ha darrere les lleisgenerals que poguessin haver en CC.SS.
Els problemes fonamentals són que no distingeix relacions causals de no causals i falla en l’explicació de les caixes negres.

Explicació per mecanismes causals:
Un mecanisme es un patró causal teòric, que pot aplicar casos individuals a casos/fenòmens socials similars generats per individus i les seves accions motivades per valors, creences, desitjos...
Ésdir, l’explicació per mecanismes en els CC.SS. ens serveix de molt ja que es fixa en fenòmens macro i micro, causats per mecanismes psíquics, d’acció, de grup, etc, que estan en interacció. Els mecanismes causals perquè siguin vàlids han de complir 3 requisits bàsics: la plausibilitat, la reducció de distància temporal entre causa i efecte, i les implicacions empíriques.
Els mecanismes han...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La metodología de las ciencias sociales
  • Metodología De La Ciencias Sociales
  • Tratado De La Metodologia De Las Ciencias Sociales
  • Metodología de la investigación en ciencias sociales
  • METODOLOGIA DE LA INVESTIGACIÓN EN LAS CIENCIAS SOCIALES
  • Metodologías De Las Ciencias Sociales
  • Metodología de investigación en ciencias sociales
  • Metodologia de las ciencias sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS