FISICA

Páginas: 4 (945 palabras) Publicado: 24 de septiembre de 2015
Ones
Es poden distingir dos tipus d’ones: la llum visible, que forma part d’un conjunt més ampli d’ones anomenat espectre electromagnètic, i les ones sonores.


Ones mecàniques i electromagnètiquesNo totes les ones són iguals.

a) Hi ha ones, com el so, que necessiten un medi material per propagar-se, com pot ser l’aire, l’aigua, o el ferro. Aquestes ones s’anomenen mecàniques.
En canvi,hi ha ones que poden propagar-se pel buit, sense que hi hagi cap medi material. Són ones com la llum visible, els raigs X, les ones de ràdio i televisió, o les microones. Aquestes ones s’anomenenelectromagnètiques.
b) ONES TRANSVERSALS: En el cas de les ones produïdes al sacsejar una corda o llençar una pedra a un llac, quan la pertorbació arriba a les partícules del medi material, aquestesoscil·len perpendicularment a la direcció en què es propaga l’ona. Com que cada partícula està lligada a les partícules veïnes, quan una d’elles inicia l’oscil·lació, les veïnes següents també ho fan.
Lesonades del mar també són ones transversals, i també ho són les ones electromagnètiques.
ONES LONGITUDINALS: Tot i que no les hagis vist mai, les ones de so produeixen un tipus diferent d’oscil·lacióen el medi pel qual es desplacen. En aquest cas parlem d’ones longitudinals.
- Quan una ona longitudinal arriba a les partícules del medi material, aquestes oscil·len paral·lelament a la direcció depropagació de l’ona.
- Quan una partícula comença a oscil·lar, xoca amb les seves partí- cules veïnes que també comencen a oscil·lar i a xocar amb les següents veïnes i així successivament. -Pertant, les ones longitudinals es propaguen gràcies als xocs que es produeixen entre les partícules del medi.
c) CARECTERITZACIO DE LES MAGNITUS D’UNA ONA PERIÒDICA.
Amplitud
L’amplitud (A): és el màximdesplaçament d’una partícula respecte la posició d’equilibri que tenia abans que li arribés l’ona.
-Es mesura en metres.
- Els punts amb la màxima amplitud possible s’anomenen valls o pics, en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • La fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Física

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS