filoxera

Páginas: 2 (375 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2014
La filoxera al segle XIX
La filoxera és un insecte monòpter, emparentat amb els pugons, de la família Phylloxeridae, paràsit de la vinya i originari dels Estats Units.
Va ser descrit per primercop als Estats Units per Assa Fitch, el 1854, el qual el va trobar a les fulles de vinya americana i li va donar el nom de Pemphigus vitifoliae.
Presenta un polimorfisme complicat, fet que va fer queen un primer moment no fos detectat com una sola espècie i rebés diferents noms per part de diferents investigadors.
El 1867, Schimer detecta un insecte alat, suposa que es tracta d’un mascle il’anomena Dactylosphaera vitifoliae.
El 1863, apareix en uns hivernacles d’Anglaterra i Irlanda i el 1867 Westwood el nomena com Peritymbia vitisana. En aquest mateix any, comença a comentar-se entre elsviticultors francesos de la Provença la aparició d’una estranya malaltia a la vinya del Château d’Aguillon.
El 1868, Jules Émile Planchon el bateja provisionalment com Rhizaphis vastatrix, ja que estracta d’un pugó que danya les arrels de la vinya.
El 1869 es torna a la denominació Dactylosphaera vitifoliae al descobrir que totes aquestes formes, tant americanes com europees, pertanyen a lamateixa espècie.


Imatge de l’insecte.

La plaga produïda a finals del segle XIX per aquest insecte, va afectar greument Europa i la resta del món.
L’insecte va ser descrit per primer cop el 1854als Estats Units. Després de diverses aparicions limitades, la plaga va sorgir amb força a França, el 1868, país més perjudicat per aquesta.
A Espanya es va detectar per primera vegada a Málaga iGirona el 1877 i el 1878 a la Rioja estenent-se posteriorment a tot el país.
L’origen de la plaga sembla ser la importació de vinyes americanes des d’Europa amb el fi de provar espècies i varietats novesresistents a l’oïdi, malaltia que va envair les vinyes europees a mitjans del segle XIX, també provinent d’Amèrica.
L’efecte de la plaga va ser una greu crisi que va obligar a replantar gairebé...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filoxera
  • Filoxera De La Vid
  • Filoxera En Vid
  • La Filoxera
  • La Filoxera
  • FILOXERA
  • Filoxera
  • filoxera y porta injertos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS