EEUU en el s. XIX y Louisiana

Páginas: 7 (1541 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2014
Introducció
Els Estats Units d'Amèrica són una república federal i constitucional integrada per 50 estats i un districte federal. La república és situada majoritàriament al centre de Nord-Amèrica, on es troben els 48 estats contigus o continentals i Washington DC, el districte capital. L'estat d'Alaska es troba al nord-oest del continent i l'estat de Hawaii es troba al centre-nord de l'OceàPacífic. Els Estats Units també administren diversos territoris i àrees insulars del Pacífic i la mar Carib.
Els Estats Units són membre permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. En l'actualitat són la primera potència militar després de la Guerra Freda, i una força important en l'economia del món.
He elegit aquest país perquè sempre m’ha paregut molt interessant i atractiu, i té unahistòria completament diferent als països europeus.










Segle XIX
Després de que els Estats Units s’independitzaren de Gran Bretanya, el país format per tretze estats quedà dividit en dos partits. Les tensions entre els estats que protegien l'esclavatge (coneguts com els "estats esclaus") i els estats lliures s'agreujaren amb l'annexió de nous estats a la federació. AbrahamLincoln, candidat del Partit Republicà, que s'oposava a l'esclavatge, fou elegit com a president el 1860. Abans de prendre el poder, set estats esclaus formaren els Estats Confederats d'Amèrica. Per al govern federal, la secessió era il·legal, i amb la Batalla de Fort Sumter, esclatà la Guerra Civil, on quatre estats més s'afegiren a la Confederació. La Unió (els estats que havien romàs en lafederació) declarava la llibertat dels esclaus en avançar el seu exèrcit cap al sud. Després de la victòria de la Unió el 1865, la constitució nord-americana assegurà la llibertat de quatre milions d'afroamericans que havien patit l'esclavatge, els declarà ciutadans, i els atorgà el dret al vot. La guerra tingué com a resultat indirecte un augment del poder central.
Després de la guerra, l'assassinat delpresident Lincoln radicalitzà les polítiques de reconstrucció amb la intenció de reintegrar i reconstruir els estats vençuts del sud i alhora assegurar la llibertat dels esclaus. A poc a poc, els estats del sud aprovaren lleis que de manera indirecta però efectiva, impedien que els negres poguessin votar. Al nord, la urbanització i una onada massiva d'immigrants sense precedent acceleraren laindustrialització del país. Aquesta onada d'immigració, que continuà fins al 1929, proveí de mà d'obra per les empreses noves i transformà la cultura americana.
Amb la victòria dels Estats Units en la Guerra hispanoamericana sobre Espanya, els Estats Units es consolidaren com a potència mundial, i annexaren Puerto Rico i les Filipines. Les Filipines s'independitzaren el segle següent; Puerto Ricoen l'actualitat és un Estat lliure associat als Estats Units.

Territoris colonials
Els primers territoris que van ocupar els Estats Units al segle XIX, després de la seua independència, foren:
La Louisiana (1803): quan Espanya va veure el perill que suposava el corrent independentista i revolucionari de les 13 colònies va decidir actuar, intercanviant Louisiana amb França per unes obligacionsfamiliars en el Nord d'Itàlia. D'aquesta manera va posar una barrera francesa entre les seues colònies i el nou país. Per assegurar-se es va afegir una clàusula que impedia vendre el territori als Estats Units, però Napoleó de França va incomplir l'acord i va vendre Louisiana als Estats Units.
Les Florides (1819): debut a la situació d’Espanya en aquell moment, de més d'una dècada de guerresnapoleòniques a Europa i lluita per la seva pròpia independència per la invasió de Napoleó, es van realitzar una sèrie de negociacions amb els Estats Units.
Es va firmar el Tractat d'Adams-Onís, que va tenir plena vigència dos anys més tard. Amb l'acord es van fixar els nous límits: Les Florides, Oregon i altres petits territoris van passar a poder dels Estats Units d'Amèrica del Nord.
Texas...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narrativa S Xix Y S Xx
  • pensamiento economico del s XIX
  • Revoluciones Liberales Del S. Xix
  • Pensamiento Social Del s Xix
  • España del s. XIX
  • Poesía s xix
  • Revoluciones del s xix
  • S XIX IMAGENES DESTACABLES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS