Dictadura Primo de Rivera

Páginas: 6 (1403 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2015
7.1 LES CAUSES DEL COP MILITAR

Els militars, polítics monàrquics i una part de les casses dirigents van justificar la seva acció com una solució per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social que travessava el país. Les causes que van utilitzar van ser: la inestabilitat i el bloqueig en què es trobava el sistema polític parlamentari, el desprestigi derivat del continu frauelectoral; la por a una revolució social davant de la conflictivitat social i el perill de la fragmentació d’Espanya a causa de les tendències separatistes.

El dictador va anunciar per mitjà d’un manifest la voluntat d’acabar les pràctiques caciquistes i de posar fi a la corrupció política, la indisciplina social i les amenaces a la unitat nacional. Els objectius de Primo de Rivera eren evitarque el règim polític acabés democratitzant-se.

L’últim govern de concentració de García Prieto pretenia fer una reforma de la Constitució, de la Llei electoral, del sistema de torn de partits i de les relacions de treball i la limitació dels poders del rei.

7.2 LA REORGANITZACIÓ DE L’ESTAT

La dictadura va tenir dues fases successives. Fins al 1925 va governar un Directori militar integratper militars, però a partir d’aquell any el govern dictatorial va incloure personalitats civils, com Calvo Sotelo i Aunós. Aleshores es passà al Directori civil, tot i que el pes del militars va continuar sent important i el règim no va deixar mai de ser una dictadura.

Les primeres mesures del Directori militar van ser: suspensió del règim constitucional, dissolució de les cambreslegislatives, cessament de les autoritats civils, prohibició de les activitats dels partits polítics i dels sindicats, militarització de l’ordre públic i d’una repressió de l’obrerisme més radical.



Per elimnar el caciquisme es va elaborar un estatut municipal i un de provincial i es van dissoldre els ajuntaments, que van ser substituïts per unes juntes integrades pels contribuents més importants decada localitat.

Durant la primera etapa de la dictadura el conflicte del Marroc va centrar l’interès de Primo de Rivera. L’any 1925, en col·laboració amb França, es va organitzar el desembarcament d’Alhucemas, que va acabar amb gran èxit militar. Després d’unes quantes derrotes, Abd el-Krim es va rendir i es va lliurar.

A partir del 1926 es va iniciar la institucionalització del règim ambvoluntat de donar-li continuïtat i permanència. Va influïr el feixise italià. L’any 1927 es va crear una Assemblea Nacional Consultiva de caràcter corporatiu, perquè els seus membres eren elegits per designació entre ciutadans pertanyents a les grans institucions públiques i corporatives.

Per fer que la gent tingués adhesió al nou sistema es va crear un partit únic, la Unión Patriótica. Erapartit governamental, sense un programa ideològic definit, que tenia la missió de proporcionar suport social a la dictadura i de seguir les directrius del poder. Els afiliats al nou partit eren conservadors, funcionaris de l’administració i dels cacics rurals.

LA POLÍTICA ECONÒMICA I SOCIAL

La dictadura es va beneficiar de la bona situació econòmica internacional dels “feliços anys vint”. Elrègim va iniciar un programa de foment de l’economia en el terreny industrial i en el de les infraestructures. La idea rectora va ser la nacionalització de sectors de l’economia i la intervenció estatal. L’Estat hi va assolir un protagonisme gràcies al foment de les obres públiques (ferrocarrils, carreteres...).

Es va apovar un decret de protecció de la indústria nacional y es van concedir gransmonopolis. En el ambit agrari, es va promoure el regadiu per mitjà de la creació de les confederacions hidrogràfiques.
L’any 1929 es va organitzar una Exposició Internacional a Barcelona amb la finalitat de mostrar els pretesos èxits econòmics de la dictadura i d’atreure la burgesia catalana cap al règim.

Socialment, es va establir un model de regulació del treball que pretenia eliminar els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • La dictadura de primo de rivera
  • Dictadura de primo de rivera
  • La Dictadura De Primo De Rivera (Resumen)
  • La Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura De Primo De Rivera
  • Dictadura Primo de Rivera
  • La dictadura de primo de rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS